O firmie

Zaczęło się wszystko od … PĄCZKA!

Rok 1989 to data upamiętniająca pierwsze zanurzenie w rozgrzanej i syczącej z gorąca ogromnej patelni…

Pączek

Tak, to pierwszy pączek zakładu cukierniczego Ewy i Włodzimierza Janiaków, którego zapach i smak obiegł całą kaliską okolicę To właśnie on stał się filarem rozwoju i nadchodzącego sukcesu rodziny w dziedzinie cukiernictwa.

Początkowo firma mieściła się w wynajętym lokalu i smażyła najlepsze pączki w mieście.
Aby sprostać wymogą klientów i zaspokoić własne ambicje, już rok później, produkuje szeroki asortyment ciast stawiając przede wszystkim na wysoką jakość wyrobów, które znalazły uznanie stałych i nowych klientów.

W roku 1995 firma przeniosła swoją siedzibę do własnego nowoczesnego lokalu. Obecnie zatrudnia dwudziestu wysoko wykwalifikowanych pracowników mających osiągnięcia zarówno na skalę regionalną jak i krajową. Dzięki licznym kursom oraz szkoleniom ciągle podwyższa kwalifikacje swoich pracowników, co umacnia jej pozycję na rynku cukierniczym. Część pracowników firmy to byli uczniowie, praktykujący w zawodzie.

Tutaj wykształcony został również syn Tomasz, obecnie mistrz cukierniczy. Jego pasja oraz nowatorskie spojrzenie pozwalają na wytwarzanie wyrobów o najwyższej jakości i smaku.

Tomasz JaniakTomasz Mistrz CukiernikTomasz Janiak - Cukiernik

Jego pasja oraz nowatorskie spojrzenie pozwalają na wytwarzanie wyrobów o najwyższej jakości i smaku. Umiejętności oraz ciężka praca całego zespołu zaowocowała w szereg osiągnięć i sukcesów:

  • Złoty medal na Międzynarodowych Targach Polagra – Tech Poznań 2010 za najlepszą dekorację cukierniczą
  • IV miejsce w III Ogólnopolskiej Wystawie – Konkurs Cukierniczy – Warszawa
  • II miejsce – Polagra 1998
  • III miejsce w II Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym Szkół Zawodowych–Poznań
  • Nagrody i wyróżnienia na wielu konkursach regionalnych

W cukierni realizowane są nietypowe zamówienia klientów, dostosowane do ich własnych upodobań pod względem kształtu i smaku. Sprzedaż wyrobów odbywa się we własnym sklepie firmowym oraz w kilkudziesięciu punktach sprzedaży detalicznej na terenie Kalisza i okolic. Firma współpracuje z wieloma restauracjami i hotelami na terenie wielkopolski i regionów ościennych stałymi odbiorcami naszych wyrobów są również mieszkańcy Londynu i Oxfordu, do których co tydzień trafiają nasze wyroby.